Recept: Äppelpaj med cheddarost

Posted by in mjuka kakor och pajer, recept

Detta recept bakades till Skrivcafé #6 hösten 2018, till boken En kärlekshandling av Jeffrey Eugenides, eftersom den spelar en liten roll i relationen mellan Madeleine och Leonard. Läs boken för att ta reda på hur!

Deg:

6 dl mjöl
2 msk socker
1 tsk salt
150 gram riven cheddarost
200 g smör, delad i bitar
0,6 dl kall whiskey eller motsvarande. Jag använde lettisk Vana Tallinn eftersom det var det som fanns hemma (annars vatten)

 

Fyllning:

1 kg gröna äpplen (Granny Smith), skalade och urgröpta, skurna i skivor
1,75 dl muscovado eller farinsocker
0,6 dl whiskey eller motsvarande (eller vatten)
1 tsk citronzest
2 msk citronjuice
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
50 gram smör, brynt
1 msk + 1 tsk majsstärkelse

Mjöl till utbakning
1 stort ägg
1 msk råsocker strö
225 g cheddarost i skivor (till servering)

Receptet är gjort för en vanlig rund pajform, men jag använde en springform. Det funkade rätt bra det med, men blev över lite deg i slutändan.

Mixa degen i en matberedare, först de torra varorna, sedan osten och smöret. Häll över i en stor skål, och blanda in whiskeyn/vattnet med händerna. (Står 0,6 dl iskallt vatten också? tillsätt om det behövs) och blanda ihop till en fast deg.
Dela degen i två delar och pressa ut i två rundlar, några cm tjocka. Plasta in och kyl i minst en timme.

Blanda de skivade äpplena med whiskey, socker och kryddor i en plastpåse, och låt dra i kylskåpet i minst en timme.

Bryn smöret och blanda med äpplena, tillsammans med majsstärkelsen.

Ta ut degen och låt vara i rumstemp i fem minuter. Kavla ut en av degplattorna på mjölat bord, tills den är c:a 30 cm i diameter. Flytta över till pajformen och trimma pajkanterna, låt någon cm vara kvar ovan kanten. Ställ i kylen medan du kavlar ut locket i samma storlek.
Fyll pajformen med äpplena, jämt och fint. Häll över om det finns någon saft kvar i plastpåsen.
Vispa ett ägg och stryk på pajkanten som sticker ut. Lägg över locket och “limma” ihop med ägget. Skär ut mönster eller lufthål på valfritt sätt. Stryk ägg över locket och strö över rårörssocker.

Grädda tills skalet börjar bli en fin brun färg, 15-20 minuter på strax över 200 grader. Sänk till 175 och lägg på folie om skalet blir för mörkt, tills skalet är gyllenbrunt och äppelsafterna är tjocka och bubbliga, 85-100 minuter. Lång tid! Men tydligen ska det vara svårt att överbaka denna paj. Låt svalna på galler, minst 4 timmar och servera med ostskivor till. Yup. Ostskivor till. Prova!