Recept: olivcrostini och tapenade på kronärtskocka

Posted by in bröd, recept, röror och pastejer

På den salta sidan brukar det alltid få bli något gott också, ofta någon bönröra men Italien har ju sin tapenade som också passar så bra, så det fick det bli denna gång! Men för att inte bara göra den jag brukar göra (på oliver och soltorkade tomater) så slog jag till på kronärtskocksbottnar istället! Mitt tapenaderecept är mycket enkelt, och kan varieras efter behag. Crostini, insåg jag skulle vara superenkelt att göra själv. Det var rea på bake-off baguetter i affären, och tanken slog mig: why not?! Ja ni kommer att se hur enkelt det är…

Kronärtskockstapenade och crostini av Mina Widding

Olivcrostini:
För en plåt (c:a 20 skorpor). Ugn: 200°

2 bake-off baguetter (eller 1 hel lång)
olivolja
flingsalt

Skiva baguetterna i tunna skivor, typ knappa centimetern. Det gör inget om nån blir lite sned eller nån lite tjockare. Radda upp dem på plåten och droppa/ringla olivolja så att alla får lite. Strössla lite salt uppepå.

Grädda i 10 minuter eller mer (håll lite koll, det beror på tjockleken) och ta ut dem när de ser gyllenbruna ut. Voila!

Kronärtskockstapenade med soltorkade tomater:

1 konservburk kronärtskocksbottnar
1 näve soltorkade tomater (ej de i olja)
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad (jag brukar riva min vitlök på en mini-rivare istället för att pressa, gillar det bättre)
1 msk olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör. Ibland kan man behöva peta ner lite på sidorna, så att allt blir mixat. Häll över i en skål, servera på crostini och mumsa på!

Detta recept gjordes till Skrivcafé: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante >>