Recept: amarettikakor (veganska)

Posted by in kakor, recept

Jag brukar alltid göra en vegansk kaka till varje tillfälle. Every so often är det någon som är vegan, eller inte tål ägg, eller laktos eller något annat, så för att det ska finnas något till alla. Amarettikakor är vanligtvis inte veganska, man gör dem med äggvita. Men jag testade, och är rätt nöjd med resultatet, att istället använda ett “chiaägg”. För den som äter ägg kan man alltså istället byta ut chiaägget i receptet mot en äggvita. Men då kanske man vill följa orginalreceptet från Ica, mitt recept är lite omgjort för att passa chiablandningen. Dessa är dessutom fria från gluten, så de är nästan failsafe – förutom om det är någon som inte tår mandlar förstås…

Och just det ja. Receptet kräver amaretto-likör. Eller mandelessens, men essens? Ska det vara ska det vara, tycker jag. Så jag tog mig till systemet och hoppades hitta någon liten flaska eftersom jag inte är särskilt förtjust i just mandelsmak men tji fick jag, det fanns bara en enda sort, en stor flaska för 169:- Som jag trots allt köpte. Trots att det bara ska vara en matsked i receptet. Så om ni ska testa göra det här, vet ni var ni ska gå och låna en matsked likör…

Resultatet blev hursomhelst en god, söt och seg kaka, inte helt olik biskvibottnar (såsom de är på riktigt, inte delicato-fuskvarianten). Chiafrönen gör dem lite mer “matiga” men jag uppskattar det lilla tuggmotståndet =)

Amarettikakor av Mina Widding

Amarettikakor

14 kakor. Ugn 200°C

1 chiaägg (1 msk chiafrön, 6 msk vatten, låt stå i minst tio minuter)
1 ½ dl socker
1 msk amarettolikör
3 dl mandelmjöl
Florsocker att rulla i

Sätt ugnen på 200° och blanda ihop ditt chiaägg. Det ska stå och dra ett tag, så detta kan man med fördel göra ett tag innan om man har framförsikt.

Vispa chiamassan och socker poröst. Tillsätt likören, och arbeta in mandelmjölet.

Rulla bollar med händerna och doppa i florsocker. Placera alla fjorton bollar på en plåt, utan att platta till dem (de kommer att flyta ut lite och “spricka” i ugnen).

Grädda i 12 minuter.

Amarettikakor av Mina Widding

Detta recept bakades till Skrivcafé: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante >>