Recept: Torta di riso – italiensk risgrynspudding

Posted by in mjuka kakor och pajer, recept

Eller liksom: grötkaka. Låter ju inte så spexigt, men jag lovar, kakan är god!

För att matcha Elena Ferrantes barndomskildring från Neapel, Italien, siktade jag in mig på italienska smaskigheter. Torta di riso är som en risgrynsgröt på aviori-ris (samma som man har till risotto och sådant) som man blandar i socker, ägg och citrusskal i, för att sedan baka i ugnen. Till detta kan man gärna servera hallon och grädde – jag gjorde en kombo och la hallonen i grädden helt enkelt. Resultatet är en lite grynig kaka med citrussmak, inte alltför söt.

Torta di riso av Mina Widding

Torta di riso:

Ugn 175° C

1 liter mjölk (3%)
3 dl aviori-ris
1-2 kanelstångsbitar
4 ägg
2 dl socker
skal av 2 citroner
skal av 2 apelsiner
florsocker till garnering

Koka upp riset och kanelstängerna i mjölken på låg värme, och låt koka under omrörning i 20 minuter. Var försiktig så det inte bränns vid! =)
Låt svalna. Sätt på ugnen. Diska lite, medan det svalnar. Eller baka nån annan kaka, he går ju fort.
Blanda ihop ägg, socker och citrusskal. Tips! Skaffa en zest, de gör det mycket lättare att riva skalet från frukten, och så blir frukterna snyggt randiga.
Blanda ned risgröten, fast ta ut kanelstängerna först.
Smöra och bröa (jag brukar använda mannagryn eller polenta istället för ströbröd, som jag inte gillar) en rund form med löstagbar botten.
Stjälp över ris-smeten och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Låt kallna och sikta florsocker över kakan innan du serverar. Gott som sagt, med hallon och grädde till.

Detta recept bakades till Skrivcafé: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante >>

Jag följde ett recept från Ica >>

 

Torta di riso av Mina Widding