Recept: sesamknäcke med ost

Posted by in bröd, recept

I min quest efter det bästa fröknäcket testar jag mig fram med olika recept. Det här är mitt tredje försök, det andra ska jag lägga upp såsmåningom också (det är med chiafrön i).

Detta receptet grundar sig på ett från Lesscarbs, fast jag tog lite krossade linfrön istället för bara sesam. För att det kändes lite slösigt, ja herregud. Nåja. Men iaf. Det blev gott, men inte perfekt. Kanske för att min gouda-ost inte gjorde något imponerande intryck precis, jag tror hellre på att ha exvis Västerbottensost, och äta med andra goda ostar (meta-ost!). Ett lite matigare bröd, eftersom det innehåller ägg och ost, och alltså inte något för veganer.

Sesamknäcke med ost

 

Ugn: 150° för att sedan sänka till 120°

2 dl sesamfrön (jag tog skalade, vita)
1 dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl riven ost (jag använde gouda, men rekommenderar en mer smakrik ost)
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 ägg
1/2-1 tsk salt
Flingsalt ovanpå, om man vill

Blanda alla ingredienser, och bred ut på bakplåtspapper. Vill man få det riktigt slätt kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå och kavla. Jag brukar köra med slickepott, det går också rätt fint.

Strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i 150° i 20 minuter. Ta ut och skär så stora bitar som du vill ha.

Sänk ugnen till 120° och grädda ytterligare 40 min. Håll gärna lite koll så det inte bränns, har en känsla av att detta bröd är lite känsligare pga osten och äggen, även om det gick fint för mig.

Ät och njut! Supergott med färskost på, tex =)

 

Detta recept gjordes till Skrivcafé 160502: Orlando >>