Recept: fröknäcke

Posted by in bröd, recept

De flesta fröknäckebröden jag ätit hittills, har varit helt mjölfria och därför också väldigt ömtåliga. Det här brödet har lite vetemjöl, och blev så sjukt fina att de nästan kändes som köpes-gourmet. Jäkligt goda också, hädanefter kommer det definitivt att göras mer fröknäcke! Särskilt eftersom det är superenkelt dessutom. Receptet är från Ica >> men jag har gjort lite ändringar så jag skriver min version här:

Fröknäcke

Till en ugnsplåt (c:a 10 husmans-stora knäckebröd
Ugn: 150° C

1 dl svarta sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
2 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja

Jag häller alltid upp mjölet i en tillbringare med måttangivelse, så det inte blir kompakt och för mycket mjöl, så gör det du också vettja. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll på oljan och vattnet och rör om till en smet. Det blir en väldigt lös smet, det är helt i sin ordning. Jag lät smeten stå ett tag, det  är nog inget måste men då hinner fröna svälla lite och bli mer kletiga. Smeta sedan ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper, till en snygg rektangel. Lättast med en slickepott.

Grädda i 150° i 25 minuter. Ta ut och skär lagoma bitar. Grädda sedan ytterligare 25 minuter och låt svalna på galler.

Detta fröknäcke gjordes till Skrivcafé 25/4 2016; Paul Auster – New York-trilogin och serverades med koriandersmör (bregott, torkad koriander, lite pressad vitlök och herbamare)